KİTAP OKUMAK MI, PARAGRAF SORUSU ÇÖZMEK Mİ? - EDEBLİ NOTLAR

KİTAP OKUMAK MI, PARAGRAF SORUSU ÇÖZMEK Mİ?

Kitap Okumak Paragraf Çözmeyi Etkiler mi?

PARAGRAF SORULARINI DOĞRU VE HIZLI ÇÖZMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
 



EYYY PARAGRAF! 


ÖSYM’NİN GÖZBEBEĞİ, ÖĞRENCİLERİN BAŞ BELASI PARAGRAF!

Ösym sınavları bir spor dalı olsa “atletizm” olurdu, TYT ise atletizmin alt dalı olan “engelli koşu”. Bu durumda pek kıymetli 😊 paragraf sorularımız da sporcuları zıp zıp zıplatan vicdansız engeller oluyor. Engelleri atlayamayan veya atlarken ayağı takılan sporcudan puan kırılıyor; paragraf sorularını çözemeyen ya da çözerken çok zaman kaybeden öğrenci de istediği puanı alamıyor.

Birçoğunuzun çözerken zorlandığı, okurken sıkıldığı paragraf sorularının üstesinden gelmek için neler yapılabilir? Bu konudaki fikirlerimi sizden gelen soruları cevaplayarak açıklamak istiyorum.

                 

“Hocam, paragraf sorularını çözemiyorum, kitap okusam işe yarar mı?”
“Hocam, paragraf sorularını çözmek için hangi tür kitapları okumalıyım.”
“Hocam, günde 30 dk. kitap okumaya başladım, paragraf çözmeme faydası olur mu?”

Bu tür sorulara verebileceğim iki farklı cevabım var:

CEVAP 1:

9. sınıf, 10. Sınıf, 11.sınıf öğrencileri (Yani hayatının sınavına girmene en az iki yıl varsa) bu cevap senin için okumaya devam edebilirsin.

Kitap okumak kesinlikle paragraf sorularını çözmene yardımcı olur. Sevdiğin bir konuda, sevdiğin bir yazardan bir şeyler okumak ama isteyerek, zevk alarak okumak, okuma alışkanlığı kazanmak dolaylı yoldan da olsa paragraf sorularını çözmede sana yardımcı olacaktır.

Nasıl bir yardımı mı olur? Soruyu görür görmez doğru cevabı buldurur mu? 😊

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak; uzun bir paragraf sorusunu okurken seni sıkılmaktan kurtarabilir, okuduğun soruya odaklanabilme yeteneğini geliştirebilir. Paragraf sorularında verilen cümlelerin arasındaki anlam bağlarını daha hızlı görmeni sağlayabilir.

Sadece kitap okuyarak paragraf netlerimi arttırabilir miyim?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak paragraf soruları için yukarıda saydığım faydaları sağlayabilir. Ama paragraf netlerini arttırmak için asla tek başına yeterli olmayacaktır. Kitap okuma alışkanlığının yanında mutlaka paragraf sorusu çözme alışkanlığı da edinmelisin. Günlük düzenli bir şekilde paragraf soruları çözmelisin. Özellikle çıkmış paragraf sorularını çözmelisin.

 


CEVAP 2:

12. sınıf öğrencileri (Yani hayatının sınavına girmene en fazla 1 yıl kaldıysa) bu cevap senin için okumaya devam edebilirsin.

Canım öğrencim, sadece paragraf netlerini arttırmak amacıyla kitap okumaya başlayacaksan hiç zahmet etme. Kitap okuma alışkanlığı sınav baskısı altında kazanılacak bir davranış değildir. Kitap okuma işini bir görev olarak yapmak sana hiçbir şey kazandırmaz. Aksine kıymetli zamanını anlamsızca harcamış olursun.

Hayatının ileriki dönemlerinde kendine yatırım yapmak, olaylara / insanlara karşı farklı bakış açıları geliştirmek, hiç bilmediğin dünyaları keşfetmek, kişisel gelişimine karşı borcunu ödemek istiyorsan sınav maceran bittikten sonra- tüm kalbinle isteyerek- bu yolculuğa başlayabilirsin. (Umarım hepiniz başlarsınız.)



Ne diyorsunuz! Derdime bir derman yok mu hocam, ben şimdi ne yapacağım?

Hemen korkma. Sana bir reçete yazacağım, yazdığım bu ilacı günü gününe ve yeterli dozda alırsan sınava kadar bu derdinden kurtulursun.

Reçete:

Sınava kadar -sınava şu an 6 ay var- 10 kitap okuduğunu varsayalım. Bu kitaplar sana en fazla 10 konu,10 anafikir,10 uslüp… görme imkânı sağlayacak. Öte yandan sınava kadar günde en az 25 paragraf sorusu çözersen;

 6 ay *30 gün= 180 gün

180 gün * 25 soru  = 4.500 paragraf sorusu eder.  Ya hocam insaf et, hafta sonları da mı soru çözelim?

İstersen çözme, 3.300 soruya düşürelim bu skoru. Bu durumda bile binlerce tema, binlerce ana fikir, binlerce üslup, binlerce soru kökü, binlerce soru tarzı… görmüş olursun. Bir noktadan sonra okuduğun her paragraf, gördüğün her soru tipi, sana tanıdık gelmeye başlar. Muhakeme yeteneğin gelişir, soru kökünün senden istediğini daha hızlı anlar ve daha hızlı bulursun. Bunun yanında binlerce farklı metinden parça okumuş yani aslında okuma alışkanlığı kazanmış olursun. Hem belli mi olur belki böylece ne tarz kitapları sevdiğini keşfedersin. Bir de bakmışsın sınav macerandan sonra bir kitap kurdu olup çıkıvermişsin.

                                                                                                                                 Nejla DEMİREL
 

 

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar